Alarm kontra blære. Hvem vinder?

14. november 2011

Dansk Vejforening har igennem en undersøgelse af danskernes holdninger til motorvejenes rastepladser ønsket at sætte fokus på forbedringsbehovet på dette område.


Vi havde en fornemmelse af, at der var en utilfredshed med rastepladsernes standard og især toiletterne. Dén fornemmelse blev til overflod bekræftet af en utilfredshed på over 50% med toiletterne på de ubemandede rastepladser. Men selv de bedste rastepladsers toiletter - tankstationernes - scorer knap nok 50% tilfredshed.

Undersøgelsen viser også, at de dårlige toiletforhold er hovedårsagen til, at næsten hver tredje bilist vælger at køre forbi en rasteplads selvom de har behov for at stoppe. Og når 85% samtidig angiver, at deres formål med at besøge en rasteplads er et toiletbesøg, så peger det på, at der kører mange fyldte blærer rundt på motorvejene.


Endnu værre er det dog, at de manglende pauser også betyder, at mange bilister kører trætte forbi rastepladser, hvor de burde have taget et hvil. Træthed i trafikken kan direkte oversættes til trafikfarlighed da træthed påvirker bilisternes køreevner på samme måde som alkohol.


Samme dag udsender Rådet for Sikker Trafik en pressemeddelelse om en ny opmærksomhedsalarm. Alarmen kan bl.a. holde øje med om bilisten er på vej over i den forkerte vejbane eller kommerfor tæt på den forankørende. Det er uden tvivl en god og hjælpsom teknologi. Det efterlader bare et spørgsmål: Hvilke situationer er det mon at denne alarm træder i kraft? Det er vel bl.a. når bilisterne er uopmærksomme.

 

Men et teknologi-fix er måske ikke den bedste løsning, hvis det egentlige problem er, at bilisterne er trætte, ukoncentrerede, på medicin eller - ja - kører og tænker på at blæren er ved at være mere end fuld.


Vi skal passe på at sætte fokus på de egentlige problemer og ikke bidrage til et våbenkapløb inde i bilerne om bilisternes opmærksomhed. Hvis det egentlige problem er, at bilisterne ikke kan lade mobiltelefonen ligge, laver 117 andre ting samtidig med kørslen eller bare er trætte fordi der ikke var en ordentlig rasteplads at stoppe på, så er det jo overfor de ting, vi skal sætte ind.
A-medlemmer