Giv ikke vinteren skylden

16. april 2013

Siden nytår har vi i Dansk Vejforening fået nogle henvendelser fra forskellige medier, der vil vide, hvor stor skade vinteren har gjort på vejene. Ofte er det fordi oprørte bilister har henvendt sig til medierne med fortællinger om de huller, de har set. Eller som de ligefrem er kørt ned i.


Vi må hver gang starte med at vende journalistens verden rundt på hovedet: det er ikke vinteren som ødelægger vejene!

Ordentligt vedligeholdte veje kan godt tåle sådan en vinter, som vi har i år. Eller sådan en vinter med rekord meget sne, som vi havde i 2010 for den sags skyld.

Men hvis en vej ikke er vedligeholdt og har fået lov at ligge og tørre ud og krakelere i årevis, ja så opstår der revner. Ned i revnerne og ind under asfalten løber smeltevand fra sne og is. Eller simpelthen regn, som vi også har haft meget af denne vinter.

Om natten fryser det ofte og så bliver det vand, der er løbet ind under asfalten, til is. Bum! Is under asfalten er som små ladninger dynamit og på den måde sprænger vinteren huller i vejene.
Men vinteren er bare budbringeren, der viser, hvor vejene har været for dårligt vedligeholdt. Og man skal som bekendt ikke slå budbringeren ihjel.

Det bedste man kan gøre derude i vejbestyrelserne er, at lære. Lære, at veje skal tilses og passes med omhu når det ikke er vinter. Og lære, at der ingenting er sparet ved at udskyde vedligeholdelsen til hullerne er kommet.

Debatindlægget er bragt i Entreprenøren marts-april 2013.
A-medlemmer