Min far har ikke tid til ferie

27. juni 2013

Hvis du synes, at du møder meget vejarbejde på din ferie, så har du ret. Og der er en rigtig god grund til det. Det skyldes især to ting: reparationer efter den manglende vedligeholdelse i de foregående år og behovet for nye og større veje.


Ude på motorvejene er du sikkert stødt på skiltet med drengen eller nogle af de andre hjelmklædte, glade børneansigter. Og hvis det føles som om fædrene til de her børn især arbejder når du skal på sommerferie i Danmark, så har du helt ret. Vejarbejde er nemlig meget sæsonbetonet, og selv om vejarbejdere naturligvis også holder sommerferie, er der en god chance for at møde nedsat hastighed, chikaner og køer ved de forskellige vejarbejder denne sommer.

På statens veje har det været særligt slemt de seneste år. Det toppede i 2011 med over 9.000 vejarbejder, hvilket svarer til et vejarbejde for hver 400 meter statsvej. De foregår naturligvis ikke alle på samme tid, men på en køretur i det danske sommerlandskab, er det alligevel næsten uundgåeligt at møde en håndfuld vejarbejder næsten ligegyldigt hvor man skal hen.

Baggrunden for de mange vejarbejder er især to ting: Forsømt vedligeholdelse i de foregående år og det, at behovet for vejtransport stiger så samfundet må bygge nye og større veje.

Det med den forsømte vedligeholdelse, er en lang, ærgerlig historie, som du kan læse meget om andetsteds på hjemmesiden. Kun kan man i denne sammenhæng konstatere, at det selvfølgelig er irriterende og unødvendigt, at vi skal holde i kø ved vejarbejder i sommerferien fordi politikerne i mange år har været for fedtede med pengene til vejvedligeholdelse.

Andre af vejarbejderne skyldes imidlertid at veje skal gøres større eller mere effektive. Så et vejarbejde kan også ses fra en positiv vinkel: Her bygges der på en bedre fremtid med mere plads på vejene, lettere forbindelse imellem hjem og arbejde, bedre muligheder for den vigtige eksport og en mere sikker vej for alle.

Så let lidt ekstra på speederen, og tag en afslappende indånding næste gang du når til et vejarbejde. Drengens far arbejder ikke kun for dig, men for os alle sammen og for Danmark!
A-medlemmer