Så har erhvervslivet – igen – talt: Veje er vigtige

11. september 2014

Dansk Industris undersøgelse af det lokale erhvervsklima for 2014 blev offentliggjort ved indgangen til september 2014.


Undersøgelsen viser noget interessant: At mange kommuner, der får en god bedømmelse af erhvervslivet for deres veje, også får en god bedømmelse af kommunens erhvervsvenlighed.

Af de 20 bedst placerede kommuner på listen over de mest erhvervsvenlige, finder man 8 ud af top-10 fra listen over kommuner med de bedste veje. Af de 20 dårligst placerede i forhold til erhvervsvenlighed finder man også 10 af de dårligst placerede kommuner i forhold til erhvervslivets bedømmelse af deres veje.

Det er næppe en tilfældighed. Og det er heller ikke en nyhed.

År efter år viser disse og andre undersøgelser, at det er rigtig vigtigt for virksomhederne, at den kommune, de ligger i, gør en særlig indsats for vejene.

Det er efterhånden ristet i runer, at en kommunes tiltrækningskraft på virksomheder – og dermed arbejdspladser og skatteindtægter - i høj grad afhænger af investeringer i et velfungerende og moderne vejnet.

Derfor er det også uforståeligt, at mange kommuner fortsat behandler vejområdet som en udgift man bare kan skrue op og ned for uden konsekvenser. Det er desværre det, vi kan konstatere hvert år når vi ser nærmere på kommunernes vejbudgetter.

Retfærdigvis må man sige, at der heller ikke er ret mange af de rigtige incitamenter til kommunerne til at bruge vejområdet strategisk i en erhvervspolitisk sammenhæng.

Når kommunerne for eksempel får låne- eller tilskudsordninger fra staten er det nemlig yderst sjældent, at der er særligt fokus på veje. For eksempel de 200 mil. kroner i lånepuljer, som kommunerne netop har fået tildelt til anlægsområdet som sådan. Herunder er veje blot en mindre del.

Måske skulle kommunerne bede om at få erhvervs- og vækstministeren med til de næste økonomiforhandlinger med staten?

Det er i hvert fald på tide, at kommuner og stat i fællesskab gennemfører et mærkbart løft i vejenes bidrag til et bedre erhvervsklima.

Bragt som debatindlæg i Licitationen 10. september 2014.
A-medlemmer